Mode

Mode

Kläder och mode har i alla tider varit ett sätt för människor att visa känslor och samhörighet. Speciellt för kvinnor är variationsmöjligheterna oändliga. Klädval kan återspegla en människas personlighet. En person med viss kulturell status kan många gånger påverka ett mode enbart genom att använda en viss typ av plagg. Andra som respekterar och beundrar den personen tar lätt efter och börjar använda liknande plagg. Även om gränserna idag har suddats ut lite kan modet skilja sig på grund av ålder, yrke, bostadsort och socialklass. Läs vidare så får du veta mer om modets vändningar men du får också några styling- och köptips.

Mode som har chockat och skapat diskussioner

Dekolletage är en detalj i kvinnligt mode

En detalj som har varit mycket populär inom modet är dekolletaget. Detta kan man se redan på sjuttonhundratalet före Kristus då det var modernt bland kvinnorna på Kreta att ha en stor urringning. Detta mode återkom sedan på medeltiden, då stora delar av bysten ofta visades. Under renässansen förbjöds dekolletaget helt men sedan kom det tillbaka igen under barocken och rokokon. Både storlek och form har alltid varierat inom modet och under 1900-talets första hälft användes kläder med urringning mest vid festliga sammanhang. Från 1960-talet började man använda det även till vardags. Ibland har storleken på dekolletaget chockat andra och att det skapar diskussioner är vanligt än idag.

Kjollängden har många gånger påverkats på grund av krig. Under det andra världskriget var tyg dyrt och därför blev kortare kjollängder mode men det var fortfarande tabu att visa knän. Christian Dior skapade år 1947 en look där kjolen skulle sluta 24 centimeter ovanför fotknölen. Coco Chanel påverkade modet med sin lilla svarta som gäller än idag. På 1960-talet kom Mary Quant med minikjolen. I dag kan man använda vilken typ av kjol man önskar själv, men den veckade kjolen som inte har setts på länge kommer tillbaka. För den vågade finns genomskinliga, romantiska och feminina kjolar tillverkade i spets och organza.

Stylingtips och hållbara köp

Har du inget att ta på dig? Om du satsar på att köpa några dyra detaljer som till exempel skor eller handväska, kan du lyfta den enklaste outfit till att se dyrbar ut. En snygg scarf i färg fixar till det mesta. Till enfärgade kläder kan en mönstrad sjal i färg göra outfiten mycket intressantare. Använd den till både stickad tröja, jackan eller kappan. För dig som vill stå ut lite kan ett brett midjebälte till klänningen eller koftan utgöra en detalj som lyfter upp hela outfiten. Mixa olika stilar i en outfit. Det är ett mode som man kan se ganska ofta. Jeans till bästa sidenblusen är perfekt.

Genom att köpa kläder som är av hög kvalitet och tillverkade i miljövänliga material kan du känna att du gör rätt val. Om du köper kläder som har ett mer tidlöst mode i snitt och färg hänger plagget med flera säsonger. Kläder i hög kvalitet lönar det sig också att laga jämfört med billigt mode, där plaggen ofta hamnar i soporna om de går sönder. Något mycket viktigt som du som kund bör ställa krav om, är att tillverkningen ska ha skett på ett etiskt försvarbart sätt. I dag är de flesta mycket upplysta och medvetna om vad som händer i världen. Ingen kan ha missat att barn jobbar inom klädindustrin, att skäliga löner inte betalas till de som arbetar upp mot 14 timmar i klädfabriker eller att det förekommer sexuella trakasserier eller begränsning av toalettbesök.

Följa modet slaviskt

Om du gillar mode och trender är du inte ensam. Mode är kul, och visst är det skönt när man har funnit sin egen stil. Då behöver man inte följa modet slaviskt och handla massor av kläder som hänger oanvända i garderoben. Man vet vad som passar ens kropp, och köper det som man kommer att använda. På det viset har du alltid något att ta på dig, både till fest och vardag. Satsa gärna på några plagg som har en feminin skärning och utstrålning, för de går aldrig ur tiden. Även om du är en jeansmänniska är det härligt att ibland få visa och känna sin kvinnlighet i ett snyggt plagg.