Kläder

Kläder

Många svenskar har kläder som aldrig används.

Idag är Sverige på flera sätt ett medvetet land, allt fler återbrukar, sopsorterar, äter vegetariskt och reser kollektivt för att minska människans påverkan på planeten. Tyvärr lever vi också i ett land där prylar är status och nya kläder eller dyraste mobiltelefonen ett bevis på att man lyckats bra i livet. Kläder inhandlas för att bäras en gång innan de slängs, kanske används de inte alls utan hänger kvar i garderoben eftersom skjortan var ett impulsköp och egentligen inte alls din smak? Enligt Statistiska centralbyrån köper vi i Sverige ungefär 13 kilogram textilier per person och år samtidigt som varje person i snitt slänger cirka åtta kilo.

Kläder, en enorm miljöpåverkan

Naturvårdsverkets mål är att Sverige ska återanvända 40 procent av inhandlade textilier år 2020. För fyra år sedan låg det faktiska återbruket på 19 procent, motsvarande ungefär 2,4 kilogram per person. Största delen av de återanvända kläderna gick till välgörenhet i andra länder medan endast 0,02 kilogram såldes second hand. Att sälja vidare och handla begagnade produkter är idag mycket enklare än det varit tidigare, nya appar utvecklas ständigt och inom sociala medier kan man lätt hitta köp, byt och säljsidor vilket visar på att intresset för att återbruka ökar. Att handla begagnade kläder är ett smidigt sätt att hjälpa vår miljö.

Nytillverkning av kläder kräver ofta mängder av olika kemikalier och smutsiga processer. Ungefär häften av våra textilier tillverkas i konventionell bomull, en gröda som har negativ påverkan på både människa och miljö. Eftersom bomull är mycket känslig för skadedjur används starka bekämpningsmedel som gör bönderna sjuka och förgiftar både land och vatten. Utöver detta är bomullen mycket vattenkrävande och över 20.000 liter sötvatten krävs för att producera endast ett kilo bomull. Detta leder till brist på rent dricksvatten och påverkar mångfalden samt det naturliga ekosystemet. För varje plagg man köper second hand sparar man alltså in på dessa skadliga processer.

Tänk långsiktigt och handla rättvist

Så vad kan man göra för att vara en miljöhjälte till vardags? Utöver att handla kläder second hand kan man handla ekologiskt. Idag finns många både små och stora företag som värnar om att processen från gröda till färdig produkt ska gå rätt till vilket innebär bättre villkor för bonden samt rättvis lön och bättre arbetsmiljö för den som tillverkar kläderna. Detta kan ske till exempel genom att utesluta användning av farliga kemikalier, vilket i sin tur ger ett plagg som kommer att vara snällare mot huden. Man kan leta efter logos från till exempel Confidence in textiles, Svanen, Oeko-tex och GOTS som visar att produkten är ett miljövänligt alternativ.

De flesta butiker som är vanliga i Sverige erbjuder idag kläder tillverkade i ekologisk bomull. Hampa, lin och bambu är andra material som räknas till miljövänliga alternativ. Med dessa material bör man som konsument ha i åtanke att odlingen kan vara ekologisk även om framställningen av färdiga textilier sker på ett konventionellt sätt. Bambu är ett bra exempel på detta, eftersom plantan är den som växer snabbast i världen och kräver mycket lite bekämpningsmedel och vatten. Därför ses den ofta som miljövänlig, men för att skapa textilier i bambu krävs ofta starka kemikalier, vilket förtar effekterna av den miljövänliga odlingen.

Du kan göra skillnad

Som konsument är det viktigt att du ställer krav när du handlar kläder eftersom det visar producenterna att det finns efterfrågan på miljövänliga alternativ. Var medveten och ställ frågor, både i butik och gärna direkt till ansvariga när det finns möjlighet. Var noga med att kläder och andra textilier inte bara är ekologiskt odlade utan att hela processen är miljövänlig. På så sätt kommer du göra både dig själv, miljön och många andra människor en tjänst. Har du möjlighet kan du också laga dina textilier när de går sönder och kom ihåg att fundera en extra gång innan du slänger ett par jeans, kanske kan de göra nytta någon annanstans?